Добредојдовте на АГЕНС, веб страна и електронска продавница!
Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Filters
Пребарување

Ракотворби и сувенири

Види како Табела Листа
Подреди по
Приказ по страна

Ракотворба во двојна рамка,ПАНАГИЈА 2 (сребрена боја)

Едни од најраскошните примери на кујунџиски изработки за црквата се Панагиите. Благородните метали имаат видно место во христијанската симболика. Среброто е олицетворение на божествената светлина, сонцето и вистината. Сјајот на среброто симболизира вечност, т.е. го симболизира библискиот рај. Сината боја е знак на продуховениот живот за длабочината и чистината на верата. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 37х30(см)
€70,84

Ракотворба во двојна рамка,ПАТРИЈАРШИСКИ ПЕЧАТ-Охрид

Најстариот од шесте зачувани печати, со извонредно историско значење, тесно поврзано со историјата на манастирот. Ова е најстарата претстава на оваа тема, (рало во кое се впрегнати вол и мечка), едно од чудата од житието на Св. Наум. Под тоа стои молитва: Благодат дај им Христе на моите трудови. Печатот е важен зашто зборува за високиот црковно – правен статус на Манастирот, во кризни години кои го обележале XVII век. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 32х32(см)
€70,84

Ракотворба во двојна рамка,ПАФТА 3 (Битолска)

Составен дел од облеката, најважен дел од појасот, се пафтите. Три елементи се во игра. Двата, сами по себе разделени, суптилно симболизирајќи крилја. Централниот дел го претставува соединувањето, како јадро на тајната на пафтите. А, тајната на македонската пафта лежи во поврзувањето. Штом еднаш ке биде сфатен нејзиниот концепт, ке се навлезе во анатомијата на традиционалното разбирање на поврзаноста на различните ентитети. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 43х30,5(см)
€82,11

Ракотворба во двојна рамка,ПАФТА 4 (комб.златна со сребрена боја)

Составен дел од облеката, најважен дел од појасот, се пафтите. Три елементи се во игра. Двата, сами по себе разделени, суптилно симболизирајќи крилја. Централниот дел го претставува соединувањето, како јадро на тајната на пафтите. А, тајната на македонската пафта лежи во поврзувањето. Штом еднаш ке биде сфатен нејзиниот концепт, ке се навлезе во анатомијата на традиционалното разбирање на поврзаноста на различните ентитети. Опис на производот: Ракотворба од месинг и никлован месинг во двојна рамка Дим.: 43х30,5(см)
€149,73

Ракотворба во двојна рамка,СИМБОЛ НА ВЕЧНОСТ-Штит

Овој симбол е распространет низ цела Македонија, низ вековите, дел од обележјето на штитот на Александар Македонски. Заедно со копјето, претставен напред пред Фалангата – најефикасната воена машинерија на стариот свет. Македонската пешадија била непоразена во одбрана и незапирлива во напад. Како симбол употребуван за да се посочи безвременска егзистенција надвор од времето и просторот и е од голема важност за традицијата на Македонците. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 32х32(см)
€72,45

Ракотворба во двојна рамка,СКЕНДЕР БЕГ

Роден како Ѓерг Кастриот, син на Ѓон Кастриот, потекнувал од феудално христијанско семејство. Ѓон за да задржи поседи, ги дал своите синови како заложници кај Султанот. Таму Скендербег ја сменил верата во Ислам, завршил воена школа во Одрин и војувал во турската војска, однесувајки многу победи за Отоманското царство. За своите воени заслуги, го добил званието Искендер-Беј (Бег Александар), споредувајќи го со воената умешност на Александар Македонски. Користеќи ги слабостите на Отоманската Империја, се отцепил од турската власт и кренал востание. По 1443 год., ја напуштил турската војска, се вратил и повторно го прифатил христијанството. Од тогаш војувал против Османлиите. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 32х32(см)
€72,45

Ракотворба во двојна рамка,СКЕНДЕР БЕГ (лик)

Роден како Ѓерг Кастриот, син на Ѓон Кастриот, потекнувал од феудално христијанско семејство. Ѓон за да задржи поседи, ги дал своите синови како заложници кај Султанот. Таму Скендербег ја сменил верата во Ислам, завршил воена школа во Одрин и војувал во турската војска, однесувајки многу победи за Отоманското царство. За своите воени заслуги, го добил званието Искендер-Беј (Бег Александар), споредувајќи го со воената умешност на Александар Македонски. Користеќи ги слабостите на Отоманската Империја, се отцепил од турската власт и кренал востание. По 1443 год., ја напуштил турската војска, се вратил и повторно го прифатил христијанството. Од тогаш војувал против Османлиите. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 32х32(см)
€72,45

Ракотворба во двојна рамка,Тетовска МЕНАДА

Овој мал украс што стоел на еден бронзен кратер пронајден во Тетово, многу брзо е прифатен како амблем на низа институции ширум Македонија. Датира од 520-500 год. Од старата ера, дел од дворјанска гробница од доцноархајско време, кога временски се завршува епохата на металот, а започнува раната историја во Македонија, чија материјална и духовна култура тесно е поврзана со големите светски центри на југоисток. Менадите биле женски учесници во Дионисиите, а овој примерок ги има сите квалитети на доцноархајска скулптура. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 32х32(см)
€66,01

Ракотворба во двојна рамка,Црква ПЛАОШНИК- ОХРИД

Лоциран во стариот дел на градот, Плаошник е сосема единствен феномен, неодамна реконструиран, со посебно внимание на детали, прецизно, во стилот на Византиската црква. Првиот манастир бил изграден од страна на Св. Климент, со дедикција на Св. Пантелејмон, како патрон. Климент лично, изградил крипта во манастирот во која бил погребан по смртта. Во тоа време бил првиот и најстариот укинат универзитет во Европа. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 43х30,5(см)
€66,82
Затвори