Добредојдовте на АГЕНС, веб страна и електронска продавница!
Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Filters
Пребарување

Ракотворба во единечна рамка,Златна ритуална маска-Самоилова

SKU: 298
Од извонредна важност е да се дефинираат овие ритуални предмети, пронајдени на Самоиловата Тврдина, кои ја потврдуваат единственоста на македонската материјална култура. Да се истакне, овие ритуали се едни од најважните елементи, кои веднаш по јазикот, ја детерминираат етногенезата на племињата. Локалните владетели од V век, п.н.е., ги употребувале овиел луксузни предмети како покров при одржувањето на погребниот култ. Тоа бил периодот пред државата да биде обединета од страна на најмоќната династија, Агреадите, првата на Македонското Кралство. Опис на производот: Ракотворба од месинг со 24к. позлата во единечна рамка Дим.: 23х22(см)
€41,05
+ -
Затвори