Добредојдовте на АГЕНС, веб страна и електронска продавница!
Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Filters
Пребарување

Ракотворба во двојна рамка,Детал од носија ТЕПЕЛАК 1

SKU: 237
Невестински накит, малечка капа, карактеристичен за територијата на цела Македонија. Неговата функција не е само декоративна за да се прицврсти марамата, туку исто така симболична и заштитна. Со кружна форма, конвексно обработен, богато украсен со малежки ланци, парички и расички. Овој исклучителен примерок од крајот на XVIII век од Кичевско е украсен со претстави на два архангели и два двоглави орли, христијански белези често претставувани на накитот од тој период. Опис на производот: Ракотворба од месинг во двојна рамка Дим.: 32х32(см)
4.900,00 ден
+ -
Затвори