Добредојдовте на АГЕНС, веб страна и електронска продавница!
Немате ставки во вашата кошничка.
Close
Filters
Пребарување

Гравура на метал

Види како Табела Листа
Подреди по
Приказ по страна

Слика СТАРО СКОПЈЕ (мала гравирана)

Градот Скопје своите почетоци ги бележи уште во старата Римска империја кога под името Скупи се наоѓал од левата страна на реката Вардар. Следните неколку века Скопје постојано било освојувано и ослободувано, власта постојано се менувала на Византијците, па на Србите и Бугарите. Градот постојано претрпувал падови и растежи и природни катастрофи. Скопје не бил отсекогаш главен трговски центар но тој со својата географска поставеност долго време бил главна точка низ која поминувале сите балканските патишта. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 26x21(см)
€31,39

Сувенир гравура на метал КАМЕН МОСТ-Скопје (мала)

Несомнено, еден од најзначајните споменици на културата, со векови поврзувајќи ги двата дела на Вардар. Постојат две различни мислења за времето на изградбата на мостот. Според едно, изграден е за време на Ромејското владеење, средина на VI век, по земјотресот во 518 год., кога бил разурнат античкиот град Скупи. Според друго, изграден е за време на владеењето на Османлиите, втора половина на XV век, под покровителство на Мехмед II – Oсвојувачот, 1451-1469 год. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим.: 26х21(см)
€31,40

Сувенир гравура на метал МНТ (мала)

Македонски народен театар (скрат. МНТ) – државен татар во Скопје и најстара театарска установа во Македонија. Основан со Одлука на Президиумот на АСНОМ од 31 јануари 1945 год. Како драмски театар во истата зграда на предвоениот Народен театар „Крал Александар I„ Во текот на првите две сезони МНТ и функционира исклучиво како драмски театар. Во текот на наредните четири години театарот се доорганизирал: оперскиот ансамбл бил конституиран во 1947 год. (првата оперска премиера „Кавалерија Рустикана„ е изведена на 9-ти мај 1947 год.), а балетскиот во 1949 год. (првата балетска премиера, „Валпургиска ноќ„ е изведена на 27 јануари 1949). Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 26x21(см)
€31,39

Сувенир гравура на метал,КАМЕН МОСТ (голема )

Несомнено, еден од најзначајните споменици на културата, со векови поврзувајќи ги двата дела на Вардар. Постојат две различни мислења за времето на изградбата на мостот. Според едно, изграден е за време на Ромејското владеење, средина на VI век, по земјотресот во 518 год., кога бил разурнат античкиот град Скупи. Според друго, изграден е за време на владеењето на Османлиите, втора половина на XV век, под покровителство на Мехмед II – Oсвојувачот, 1451-1469 год. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим.: 34х25(см)
€41,05

Сувенир гравура на метал,Куќата на РОБЕВЦИ (голема)

Куќата на Робевци во Охрид се смета за едeн од најрепрезентативните објекти на градската архитектура во Македонија, која својот највисок развој го достигнува во текот на XIX век. Денес е заштитен споменик на културата. Во неа денес е сместен Археолошкиот музеј, етнолошката поставка, фонд на предмети од семејството Робевци и дела на охридската резбарска школа. Тодор Петков од с. Гари, Дебарско, е мајсторот - градител на куќата на двајцата браќа Робевци, која ја сочинуваат два посебни стана што формираат симболична архитектонска целина. Куќата била изградена во 1825 година. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 34x25(см)
€41,06

Сувенир гравура на метал,Куќата на РОБЕВЦИ (мала)

Куќата на Робевци во Охрид се смета за едeн од најрепрезентативните објекти на градската архитектура во Македонија, која својот највисок развој го достигнува во текот на XIX век. Денес е заштитен споменик на културата. Во неа денес е сместен Археолошкиот музеј, етнолошката поставка, фонд на предмети од семејството Робевци и дела на охридската резбарска школа. Тодор Петков од с. Гари, Дебарско, е мајсторот - градител на куќата на двајцата браќа Робевци, која ја сочинуваат два посебни стана што формираат симболична архитектонска целина. Куќата била изградена во 1825 година. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 26x21(см)
€31,40

Сувенир гравура на метал,МНТ (голема )

Македонски народен театар (скрат. МНТ) – државен татар во Скопје и најстара театарска установа во Македонија. Основан со Одлука на Президиумот на АСНОМ од 31 јануари 1945 год. Како драмски театар во истата зграда на предвоениот Народен театар „Крал Александар I„ Во текот на првите две сезони МНТ и функционира исклучиво како драмски театар. Во текот на наредните четири години театарот се доорганизирал: оперскиот ансамбл бил конституиран во 1947 год. (првата оперска премиера „Кавалерија Рустикана„ е изведена на 9-ти мај 1947 год.), а балетскиот во 1949 год. (првата балетска премиера, „Валпургиска ноќ„ е изведена на 27 јануари 1949). Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 34x25(см)
€41,06

Сувенир гравура на метал,ПЛАОШНИК Охрид (голема )

Лоциран во стариот дел на градот, Плаошник е сосема единствен феномен, неодамна реконструиран, со посебно внимание на детали, прецизно, во стилот на Византиската црква. Првиот манастир бил изграден од страна на Св. Климент, со дедикција на Св. Пантелејмон, како патрон. Климент лично, изградил крипта во манастирот во која бил погребан по смртта. Во тоа време бил првиот и најстариот укинат универзитет во Европа. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 34x25(см)
€41,06

Сувенир гравура на метал,ПЛАОШНИК Охрид (мала)

Лоциран во стариот дел на градот, Плаошник е сосема единствен феномен, неодамна реконструиран, со посебно внимание на детали, прецизно, во стилот на Византиската црква. Првиот манастир бил изграден од страна на Св. Климент, со дедикција на Св. Пантелејмон, како патрон. Климент лично, изградил крипта во манастирот во која бил погребан по смртта. Во тоа време бил првиот и најстариот укинат универзитет во Европа. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 26x21(см)
€31,40

Сувенир гравура на метал,СВ. НАУМ-Охрид (мала)

Манастирот „Св. Наум“ е изграден на висока карпа, над самото Охридско Езеро, Подигнувањето на овој манастир е поврзано со името на Наум, Климентовиот соработник. Сегашната црква ги носи преправките, и таа има форма на впишан крст во квадратно пространство со купола, поставена на четири столбови. Гробницата на Наум е посебна зграда со широка и ниска купола. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 26x21(см)
€31,40

Сувенир гравура на метал,СВ.ЈОВАН КАНЕО (голема)

Една од најубавите еклесијастички глетки некогаш видени, црквата на Св. Јован Богослов – Канео, била изградена и фрескоживописана во тринаесетиот век. Стои на висока карпа над поранешната рибарска населба – Канео. Таа е крстовидна форма и позната по своите хармонични форми и исклучително успешно декорирана фасада и купола, под влијание на Коптски стил, Византиски и Ерменски елементи. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 34x25(см)
€41,06

Сувенир гравура на метал,СВ.НАУМ-Охрид (голема)

Манастирот „Св. Наум“ е изграден на висока карпа, над самото Охридско Езеро, Подигнувањето на овој манастир е поврзано со името на Наум, Климентовиот соработник. Сегашната црква ги носи преправките, и таа има форма на впишан крст во квадратно пространство со купола, поставена на четири столбови. Гробницата на Наум е посебна зграда со широка и ниска купола. Опис на производот: Гравура на метал на дрвена основа Дим: 34x25(см)
€41,06
Затвори